6 iul. 2010

Antitotem: Pisica neagra

Un pisicut neagru de doar cateva zile este bagat intr-o punga de plastic si aruncat la gunoi. Gest in-uman... Scop? Evident. Antitotem.

O parte din superstitiile legate de pisicile negre este asocierea lor cu vrajitoarele si cu magia neagra. Pe de alta parte, negrul este o culoare eleganta, sofisticata si misterioasa... Totusi, destul de multi oameni aleg sa bage eleganta sofisticata si misterioasa intr-o punga de plastic si s-o arunce la gunoi...

Un minunat exemplar uman, Papa Gregory al IX-lea, in 1233 a proclamat pisicile negre ca fiind un semn al diavolului (!!!) si a exterminat o mare parte din ele, apoi a interzis cresterea lor – acest lucru a dus la inmultirea sobolanilor si a soarecilor si a jucat un rol major in declansarea Marii Epidemii de Ciuma.

Din fericire, exista si iubitori ai lui Felis Silvestris.

De exemplu, in anul 1847, atunci cand sotia Poetului Edgar Allan Poe era pe moarte din cauza tuberculozei, acesta a ramas fara niciun ban si in imposibilitatea de a cumpara combustibilul necesar pentru a face caldura in camera bolnavei. Drept urmare, a asezat-o alaturi de femeie, pe Catarina, pisica familiei. Aceasta a stat cu sotia lui Poe pe tot timpul bolii. Poe, inspirat de loialitatea pisicii, a scris una dintre cele mai frumoase povesti ale sale ”Pisica neagra”.

In anul 1947, Edward Lowe a inventat asternutul pentru ladita pisicii „ Kitty Litter”, pentru a ajuta un vecin. In 1990 el si-a vandut afacerea pentru 200 milioane USD.

In 1910, George Herriman a creat primul personaj de desen care ilustreaza o pisica in benzile lui desenate „Krazy Kat”, pentru New York Evening Journal. Era vorba despre iubirea neimpartasita a lui Krazy pentru soricelul Ignatz Mouse si despre cainele Officer Bull Pupp, care incerca sa-l aduca pe soricel in fata judecatorului.

Sir Isaac Newton(1642-1727) a inventat „clapeta pentru pisica” sau usita pentru animalele de companie. Aceasta era o usita mica, cu balamale, care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa. Newton a inventat usita pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida usa, stricandu-i astfel experimentele.

Charles Dickens il adora pe William, motanul sau alb. Cu toate acestea, atunci cand William, a dat nastere unor pisoi, a fost rebotezat „Williamina”! Unul dintre pisioii Williaminei, caruia i se spunea „ The Master`s Cat” (Pisica Maestrului), il adora pe Dickens si ii sufla in lumanare ca sa o stinga pentru a-i capta atentia.

Inchei intr-o nota joasa: din pacate, in bundesliga noastra, e plin de antitotemisti care inca mai cred ca matza neagra le mananca siretele la tenisi cand dorm... Un banc mulat pe mintea voastra:

Intr-o zi o baga unul pe o tipa in dormitor, o dezbraca si se pregateste sa alea-alea. Dar mai intai o intreaba:
-Auzi duduie, dar tu cati ani ai
-13
-Aoleuuu!! strange-ti repede hainele si fugi!
Se uita asta urat la el:
-Domne, nu stiam ca esti asa de superstitios!
____

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loc de dat cu pareri...